We nemen een ontbijt in de herberg en knijpen onze ogen dicht voor de lekkere hespen. Werkmannen van allerlei soort komen een koffie drinken in de bar van het etablissement, luid gebabbel, de tv toont het nieuws en beelden van een ontspoorde trein, herdenking van de ramp van vorig jaar. Adriana praat er nog lang over na, ik moet veel uitleggen en ze is bang als we later naast de spoorlijn rijden, dan komen die beelden vanzelf terug… Als we vertrekken komen de Alsembergers ook buiten, ze moeten nog gaan ontbijten, langslapers ! De tocht vandaag begint langs moerassig gebied links en rechts van de baan, weeral iets om Adriana uit te leggen en voor gerust te stellen. Een aaneenschakeling van dorpjes leidt ons naar Leon, vlotjes. In een van deze stoppen we voor een drankje in een bar met de naam “Elias”. Als we vers brood ruiken gaan we in de Panaderia brood kopen en mega flappen met kaas en hesp. De bakker in levende lijve met bebloemde handen pakt ze liefdevol in, allen in een apart zakje. Charmant. De winkel heeft enkel een deur, geen vitrine, zoals de meeste bakkers en beenhouwers in kleine dorpjes. Als we Leon binnenrijden doen we dat via de oevers van de rivier, daar volgen vele fitnessen en speeltuinen elkaar op, we beloven de kinderen daar te komen picniccen. Maar eerst het verplichte toertje bezienswaardigheden. Mooie stad maar niet zo indrukwekkend als Burgos vinden we. Als we stapvoets door de winkelstraten rijden oogsten we zoals steeds veel bekijks en complimenten. De kathedraal staat er verlaten bij, geen pelgrim of toerist te zien, buiten twee belgen die een klapke doen. Binnengaan of niet ? Met kinderen en het gezin reizen is steeds het middelpunt van interesses zoeken. We halen wel stempels en zetten ons dan op een bank voor de kathedraal op het verkeersvrije plein. Ik zoek een bancontact, we kopen frisse drank en enkele snoepjes en houden het voor bekeken, rechtsomkeert naar het park met bankjes in de schaduw en speeltuigjes. De kaas en hesp flappen worden bovengehaald, Johan steekt er nog een Big Mac na van de Mac Donald, die had hij echt gemist tot dusver. Stralende zon en fietsweer, ik zie thermometers met 23, 25, 29 graden naarmate we het centrum van Leon naderen. Gelukkig zie ik er ook een in de schaduw met 22. Leon buitenrijden gaat goed maar de warmte haalt ons weer in en de laatste kilometer naar Villar de Mazarife is loodzwaar, ik heb weer de indruk in een plas lijm te rijden. We stoppen voor de eerste herberg maar als we willen afstappen maken twee dames ons erop attent dat er nog een hogerop is met zwembad, dus daarheen. We wanen ons in de seventies, alle muren betekend en beschreven met spreuken in alle talen, alle bezoekers dragen hun steentje bij. In de tuin staat een blauw geschilderde bak in betonsteen van 1.2m hoog vol water, geen chloor en pompen, puur natuur. Het is vol tot aan de rand. Als de kinderen bommetje doen gutst het over de rand, als Johan erin duikt worden twee pelgrims in roze bikini bijna mee nat. Grappig. We hebben een kamer voor vier. Op het grote terras ligt het vol matrassen voor laatkomers. De bar ligt weerom centraal, er is een keuken. De supermarkt opent om vijf, allen daarheen, plots staan we weer te vechten in de keuken voor een plaatsje. Het vergt wat geduld, veel volk, in de keuken, in de rij. De kinderen worden even aan hun lot overgelaten en met vereende krachten vullen we vier borden en dragen ze naar het tuin terras. Het smaakt. De wind steekt op en plots denken we even dat het gaat regenen. Er vliegt een bloes van een onbekende van de wasdraad op Johans hoofd. Als ik naar boven ga zie ik een Duitse haar matras ontsmetten met een spuitbus, dan legt ze er zo een wegwerp overtrek op. Zo is het nog lang naar Santiago hoor…De lakens in blauwe glansstof met bloemen ruiken bij ons best fris. We beloven de kinderen dat ze morgen ook op de muur mogen tekenen voor we weggaan. Gelukkig wordt het vrij snel stil. Deze herberg heeft geen uren van komen en gaan. Ik heb nog een late nacht omdat ik na het piek wifi moment onze retour tickets met Vueling boek op de archaïsche computers die gratis ter gebruik staan. 5 augustus, snif….